Der findes mange typer skadedyr, men de små gnavere hører til de mest irriterende og kan både forvolde materielle skader og sprede sygdomme. Rotterne er ofte et større problem end musene, da de blandt andet trives i kloakkerne, hvor de lever i vores beskidte udskylninger fra boligerne. Derfor er de berygtede smittespredere. Selvom mus kan trives under mange forhold, så foretrækker de som regel den frie natur.

Vælg en god fælde, der passer til forholdene

Der findes mange forskellige rottefælder, lige fra de klassiske smækfælder til giftkasser og trådfælder, der kan fange et eller flere levende dyr. Brugen af giftstoffer er ikke noget du som privatperson bare kan kaste dig ud i. Typisk er det professionelle fagfolk, som har tilladelse til at opstille de velkendte kasser med gift, da det skal foregå sikkert og følge de gældende regler. Heldigvis er der mange andre fældeformer, som du kan forsøge at bekæmpe skadedyrene med. Ofte med gode resultater. Især musene kan være forholdsvis lette at få ram på. De er ikke helt så frygtsomme over for mennesker som rotter kan være.

Undgå lugten af mennesker på fælderne

Især rotter er forsigtige og vil undgå alt der gør dem utrygge. Derfor kan en rottefælde, som du har håndteret med de bare hænder faktisk godt skræmme en rotte væk, også selv du bruger noget lækkert lokkemad. Her vil en mus være mindre besværlig. De små gnavere følger ofte eksempelvis væggen eller de faste køkkenelementer, når de bevæger sig rundt indendørs i dit hus. Derfor kan en musefælde med fordel opsættes langs væggen. Du kan bruge et bredt udvalg af lokkemidler i fælden. Vælg gerne peanutbutter, da det ikke er noget musen blot samler op og løber med. Det er særligt nødvendigt, hvis du bruger en elektrisk fælde, hvor musen skal stå stille et øjeblik for at få blive ramt af strømstødet.