Skægkræ er måske ikke et skadedyr, du føler, du har hørt om før. Det er et skadedyr, der ikke har været kendt i Danmark specielt længe, og kun siden 2016 har man været sikker på, at de faktisk er i landet. Til gengæld er det en art, der lynhurtigt kan sprede sig, og man vil primært opleve dem på blandt andet badeværelser.

Skægkræ ligner sølvfisk til forveksling, men har en række børster langs kroppen, der gør dem let genkendelige og som også har været med til at give dyret sit navn. Insektet bliver op til knapt to centimeter langt og lever af det meste, der indeholder stivelse. Derfor kan skægkræ også blandt andet gnave i tapet og papir, hvilket kan være til stor gene for husholdningen, der naturligvis ikke har det godt med, at materiellet bliver ødelagt af små dyr.

Få hjælp til at bekæmpe insekterne

Det er stort set umuligt at slippe af med skægkræ selvstændigt. Bekæmpelse af skægkræ kræver professionel hjælp, men det er heldigvis noget, du kan få ved et skadeservicefirma, der har specialiseret sig i at udrydde skadedyr ved private og erhverv. Skadedyr er generelt et meget bredt begreb, der ikke kun dækker over sølvfisk og skægkræ, men som også tæller blandt andet rotter og mus.

Mange af dyrene er ikke nogen, man som privatperson nødvendigvis anser som et skadedyr, før de er til stede i tilpas stor grad. Det gælder for eksempel hvepse, der kan bygge hvepseboer, der bliver større end fodbolde og som gør, at der vil være mange af de stikkende væsener i luften, når man forsøger at spise sin aftensmad udendørs.