Står du og skal til at planlægge en begravelse? Så vil du garanteret støde på en lang række spørgsmål. Det kan virke uoverskueligt at skulle planlægge en begravelse, når man befinder sig midt i en stor sorg. Dog vil der være hjælp at hente flere steder. Læs med her og bliv klogere på nogle af de ting, du kan gøre i forbindelse med planlægningen af det sidste farvel.  

Kontakt en bedemand 

Først og fremmest vil det være en god idé at tage kontakt til en bedemand i dit nærområde. Hvis du bor på Sjælland, kan du nemt finde en god bedemand i København, som kan sikre dig tryghed og overblik. Din bedemand i København vil tage sig af alt det praktiske såsom arrangering af begravelsen og de spørgsmål, du måtte have. Bedemanden vil også kunne hjælpe med at kontakte en sanger, hvis der skal være solosang i kirken. Samtidig vil din bedemand i København kunne fortælle om lovene angående pension, skifteret osv. Inden begravelsen sørger bedemanden også for, at den afdøde bliver gjort i stand, får det rigtige tøj på, bliver lagt i en kiste og derefter bliver kørt til kapellet eller kirken. 

Begravelse eller bisættelse?

Det kan være svært at overskue, hvilken type afsked du skal vælge til den afdøde. Måske nåede den afdøde selv at fortælle sit ønske, hvis ikke kan du forsøge at tænke over, hvad du tror den afdøde, ville have ønsket. Ved en begravelse nedsænkes den afdøde i jorden på kirkegården, og i dag er det blevet populært at vælge en bæredygtig kiste, som er bionedbrydelig og klimavenlig. Ved en bisættelse bæres kisten ud til en rustvogn, som kører til et krematorium, hvor kisten bliver brændt. 

Valg af kirke og stedet for mindehøjtideligheden

Der findes mange kirker i København, og måske har du eller den afdøde et særligt forhold til en af Københavns kirker. Som udgangspunkt skal man dog vælge en kirke i det sogn, som den afdøde boede i. Det kan også være, at du ønsker, at den afdødes pårørende samles til en mindehøjtidelighed efter begravelsen, eller at den afdøde selv havde et ønske om dette. Der er det vigtigt at tage højde for den afdødes ønsker, hvis disse skulle forekomme. Hvis ikke den afdøde nåede at tænke over dette, kan du selv reflektere over, om der var et bestemt sted, som den afdøde elskede at opholde sig og eventuelt afholde mindehøjtideligheden der for at få et mindeværdigt farvel.