At sørge over en tabet af en nær ven, en ægtefælle eller en nær ven relaterer sig ofte med smerte og svære følelser. Sorg kan komme i bølger, hvor den kommer og går over flere måneder eller år – og nogle gange kan det føles som om, at smerten ingen ende vil tage. De fleste oplever dog, at intensiteten af sorgen mindsket med tiden. 

 

Selvom det kan virke umuligt, så finder de fleste mennesker måder, hvorpå de kan tilpasse sig livet uden den person, som de har mistet. Selvom det kan være en lang og vanskelig proces at arbejde sig gennem sorgen, er der ting, som man kan gøre for at hjælpe sig selv gennem det og dermed tilpasse sig. Herunder kan man finde råd til, hvordan man kan håndtere tabet af en elskede og heri passe på sig selv.

Tillad dig selv at mærke tabet 

Når en begravelse eller bisættelse er gennemført, og man derfor har æret den afdødes minde og sagt et sidste farvel, skal man for alvor til at tilpasse sig livet uden ham eller hende. Det er dog vigtigt at give sig selv lov til at mærke tabet. Selvom det gør ondt, så er det både naturligt og sundt at sørge. Nogle gange kan man også føle sig skyldig på grund af de følelser, man har, der relaterer sig til tabet – og hertil tænke, at man bare “skal komme sig over det”. Det er dog vigtigt, at man lader sig selv føle nøjagtigt, hvad man har brug for at føle, om det er chok, vrede, ensomhed eller noget helt fjerde – og dette er både før, under og efter en bisættelse eller begravelse. Man må ikke dømme sig selv for sine egne følelser, selvom man kan synes, at man ikke burde have dem. Man skal have lov til at reagere på de måder, der hjælper en med at bearbejde og frigive de intense følelser, som man kan bære rundt på – også selvom det betyder både gråd og skrig.

Vær fysisk aktiv

Det kan også være en rigtig god idé at fokusere på at være fysisk aktiv. Nogle gange oplever mennesker nemlig, at det at være fysisk aktiv hjælper dem med at få afløb for deres følelser. Man kan derfor med fordel overveje enten at deltage i aktiviteter, som man kan lide, eller bare at gå nogle ekstra ture, løbe eller cykle på egen hånd. Motion og aktiviteter, hvor man for eksempel kan slå på en boksepude eller slå til golfbolde, kan også være en god måde at frigøre frustration og vrede på. 

Giv dig selv en pause fra at sørge 

Selvom man skal huske at give sig selv lov til at mærke sorgen, så kan det også være sundt at tage pauser fra sørge gennem behagelige aktiviteter og interaktioner med støttende familiemedlemmer og venner. Mennesket har nemlig også brug for en pause fra den smerte, man oplever, når man sørger. En del af tilpasningen efter et tab er at gå frem og tilbage imellem at fokusere på tabet og at finde en måde, hvorpå man kan være i verdenen igen. For eksempel kan man vælge at gå til middag med gode venner, tage et langt og afslappende bad, se en god film, starte på en ny hobby eller bruge naturen til at finde ro. Det er sundt, at man også husker at nyde sig selv og husker, at det er okay at grine og føle sig glad på trods af tabet.