De fleste madelskere er klar over, at der ikke finde noget bedre end en vin, som er perfekt afbalanceret til den mad, der serveres. Hvis mad og vin er udvalgt til at passe godt sammen, giver nye smagsoplevelser i en helt anden liga, og derfor bør vin være en fast del af det gode middagsbord.

Men hvordan vælger du den rette vin til den menu, du har planer om at tilberede? Det kan du blive klogere på her.

Lyse vine til lette retter

Den første regel i forbindelse med valg af vin til mad er, at du skal skabe balance mellem de to elementer. Det betyder, at vinen ikke må være for stærk i forhold til maden, mens madens heller ikke må være for stærkt i forhold til vinen, så ingen af de to kommer til at drukne i den andens selvskab.

Derfor skal du kigge på karakteren af den menu, du serverer, når du vælger vin. Her er det eksempelvis vigtigt at vælge en let og forholdsvis lys vin til lette retter som eksempelvis kylling, mens en mere kraftig og mørk vin kan vælges til en kraftigere og tungere menu som eksempelvis svinekød eller kalv.

Hvis der er endnu mere smæk på maden, skal der en endnu fyldigere vin til for at bibeholde til vigtige balance. Det er eksempelvis relevant, hvis du vil servere meget krydret mad som eksempelvis mexicansk. Her er en vin med en høj alkoholprocent desuden et godt valg til at balancere de skarpe krydderier.

Hvis der er meget fedt i din ret, er det også vigtigt at vælge vin ud fra dette. Her kan fedmen komme til at virke overvældende, hvis ikke du sørger for at vælge en syrlig vin.

Til søde retter er en sød vin til gengæld det rette valg, mens salt mad går bedste med en lettere druesødme.