Nogle gange kan det føles som om, alt bliver kastet op i luften, når man har afsluttet 9. klasse. Der er mange muligheder som næste skridt og den bedste løsning varierer og er forskellig for alle. Men her kommer et par gode muligheder man kan overveje, så året og årene efter 9. klasse lever op til de ønsker, der måtte være.

Et år med tid

Rigtig mange unge vælger at tage et år på efterskole eller finde en 10 klasse privatskole. Det giver mulighed for lige at trække vejret og prøve noget nyt, og ofte giver det ekstra mulighed for at undersøge og dykke ned i noget, man finder ekstra interessant, og det kan være både sundt og vigtigt, inden den videre skolevej udfolder sig. Der er rigtig mange muligheder for udvikling og oplevelser og disse kan virkelig være med til, at man som ung også føler, at man vokser og bliver mere sikker i sig selv. Et godt tip til at mærke, at man også er landet det rigtige sted, er at have tid nok og ikke føle, at man skal have travlt og have gang i alt muligt hele tiden. Det er helt okay at bruge tiden på at lade op igen efter at have knoklet længe.

Et år med udvikling

Søger man udvikling og personlig læring, så skal man måske undersøge det, der er nyt. Måske peger pilen på et år i udveksling i udlandet et sted, man altid har drømt om at besøge eller bo. Det kunne også være et år i praktik, hvor man kommer helt tæt på et fag, man ønsker at komme nærmere. Det kunne være noget kunstnerisk eller praktisk, for måske også bare at prøve noget andet, eller et sted, hvor man rigtigt får brugt hænderne med noget praktisk. Det øjeblik man gør noget nyt, er der udvikling i gang.